Ang. Påsken – Jesus skulle ha uppstått på en fredag om han dött år 2020.

09/04/2020 Så var det då dags för den viktigaste högtiden på året enligt den kristna tron nämligen påsken. Bibeln är tydlig när denna högtid ska firas:

”I första månaden, på kvällen den fjortonde dagen i månaden, är Herrens påsk.” 3:e Mosebok 3:25

Den 14:e dagen i en månad är alltid den första fullmånen under en biblisk månad, som alltså bygger på när månen visar sig och som går tillbaka till skapelseordningen och kalender i Första Mosebok: Gud sade: ”På himlavalvet ska finnas ljus som skiljer dagen från natten. De ska vara tecken som utmärker högtider, dagar och år, och de ska vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det blev så. Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, och likaså stjärnorna. Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, att härska över dagen och natten och att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott. Och det blev afton och det blev morgon, den fjärde dagen. (Första Mosebok kapitel 1:14-19)

I år inträffade detta onsdagen – 08/04/2020, dvs igår kväll. Så med andra ord om Jesus hade blivit korsfäst det här året så hade han blivit det igår, den första nattvarden hade firats i tisdags kväll och Jesus hade uppsått på fredag morgon.
Månaden, som den bibliska kalendern bygger på, har precis börjat när man ser den tunnaste halvcirkeln och efter fullmånen går den sedan tillbaka till att inte synas alls igen och då är månaden slut och den nya har precis börjar när man ser den tunna halvcirkeln igen, vilket motsvarar ca. 30 dagar varje gång.

Samtidigt så firas påsken på olika datum beroende på om man är katolik, protestant, orthodox eller jude. Påven har länge försökt att ena alla kristna så att de ska fira under samma dag Läs mer. Men påvens förslag handlar inte om att gå tillbaka till den judiska originalpåsken som Jesus firade utan bara om att enas om ett datum som ortodoxa, protestanter och katoliker kan acceptera, vilket är synd. Läs mer om varför påsken firas på olika datum. Bibelfrågor Tv släppte nyligen också ett videoklipp angående detta som går att se nedan: