Faran med att församlingen flyttar ut på Facebook.

Visst är det på ett sätt fantastiskt att kunna följa med i 10 olika gudstjänster via tex. Facebook och Youtube från hela Sverige, en söndag förmiddag, istället för bara en när den lokala församlingen håller stängt pga. Covid19. Men hur kul blir det egentligen i längden? Aposteln Petrus skriver ang. församlingen att den är uppbygg av ”levande stenar” dvs. fysiska personer: låt er själva som levande stenar byggas upp till ett andligt hus, ett heligt prästerskap som ska bära fram andliga offer som Gud tar emot med glädje genom Jesus Kristus (1:a Petrus 2:5). Frågan är hur mycket levande stenar vi egentligen blir med våra ”Facebook Profiler” etc. och även om det går att göra en hel del med modern teknik så kan ett fysiskt möte aldrig helt ersättas med ett digitalt. Bibelfrågor Tv har nyligen släppt en video med titeln ”Faran med att Församlingar Digitaliseras på Facebook – Bibelfrågor News 21/04/2020”, där problemen med digitaliseringen av församlingen lyfts fram. Videon uppmanar församlingar att, så gott det går trots COVID19, försöka att anordna så många fysiska möten de bara kan utan att för den sakens skull bryta mot lagen, just eftersom vi främst är kallade till att agera som ”levande stenar” dvs. i den fysiska verkligheten. De ”levande mobiltelefoner” måste helt enkelt komma i andra hand.

Problemet med spioneri på Facebook tas också upp, vilket också riskerar att skada församlingar som litar för mycket på ”teknikens under.” Från exempelvis Kina har det kommit in många rapporter, den senaste tiden, om hur tekniken används emot församlingen av en gudlös stat. Och även om vi i Sverige kanske har svårt att se hur det som händer med församlingar i Kina skulle kunna hända oss här, så är det ett faktum att Sverige i nuläget styrs av sekulära gudlösa ideologier, precis som Kina, även om systemen i sig ser olika ut. Så vi ska nog inte bli allt för förvånade om det börjar hända liknande saker här också, även om det i så fall kommer ske på ett lite annorlunda sätt, såvida inte en genomgripande folkväckelse (låt oss fortsätta be om det) ändra på de tankebyggnader som just nu kontrollerar vår nation. Läs mer om förföljelsen i Kina mfl. Se videon från Bibelfrågor Tv nedan:

Faran med att Församlingar Digitaliseras på Facebook m.m Bibelfrågor News 21/04/2020 (Video från Nästa Dags eget videoarkiv)

Från Youtube

Men för att återgå till Facebook så finns det redan en hel uppsjö av appar (sk. Syp Apps) som erbjuder exempelvis arbetsgivare, föräldrar mfl. möjligheten att kunna spionera på sina anställdas / barns messenger chat och privata bilder etc. på bla. Facebook och Snapchat. För ungefär 200 kr i månaden kan all denna information köpas, ibland till och med gratis. Och även om det kan finnas en viss positiv nytta med att kunna spioner på det som är ont i samhället och avslöja det, så kan det också användas av ondskan själv för dess syften.

Om man drar det ett steg längre och funderar på hur en sida som Facebook, när alltför mycket information från församlingar delas där, kan komma att användas för att förfölja församlingar istället, så är det dags att tänka ett extra varv till innan man delar för många detaljer där. Visst kan det vara bra att synas och att göra reklam till viss del, men nackdelarna behöver också diskuteras och församlingar behöver be igenom de här frågorna för att inte utsätta sig själva för onödiga risker, även om förföljelse alltid är något vi ska räkna med och vara villiga att gå igenom när vi predikar det fulla evangeliet. – Saliga är ni när människor hånar och förföljer er och ljuger och säger allt möjligt ont om er för min skull. (Matteus 5:11) Men Jesus gav sig heller aldrig på ett ovist sätt i förföljarnas händer utan bara när hans tid hade kommit – Jesus sade till dem: ”Min tid har inte kommit än (Johannes 7:6). Och det är därför som vi behöver se upp med bla. Facebook för att inte bli förföljda helt i onödan och när det inte egentligen är våran tid att bli det… Förhören med facebooks grundare Mark Zuckerberg i den amerikanska senaten för inte allt för länge sedan får tala sig själv.

Ett alternativ, för att inte utsätta sig för onödiga risker, är att församlingens eget hemsideutrymme används för att lägga ut videor och kommunicera med medlemmarna digitat, som ett säkrare komplemet , till de fysiska träffarna. Och även om detta skulle kräva en lite extra ansträngning från respektive webbansvarig så är alternativet som i nuläget används att man ger bort sin information till en tredje part som man inte riktigt kan lita på.

-Oscar Nilsson